Zainteresowanie produkcją gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się zapotrzebowania eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów, doceniających jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne.
Wiele potraw z gęsi znalazło się na „Liście produktów tradycyjnych” prowadzanej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Według danych z 17 września 2021 r. na liście znajdowało się osiemnaście produktów i potraw mięsnych m.in. Gęś owsiana z Bogusławic, Gęś pomorska pieczona czy Gęś owsiana ostrzeszowska.
Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie może syntezować samodzielnie. Mięso to jest źródłem witamin - z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl