Zbiory warzyw gruntowych w 2016 r. przy nieznacznie zwiększonej powierzchni uprawy w sumie z powierzchnią uprawy w ogrodach przydomowych do 178,5 tys. ha - 1,6% wyniosły 4,5 mln ton, czyli o 20% więcej od słabych zbiorów otrzymanych w 2015 r. Zwiększenie się areału odnosił się przede wszystkim gatunków należących do grupy pozostałe, w tym kukurydzy cukrowej, dyni, warzyw liściowych i łodygowych.
Według GUS, ceny skupu podstawowych gatunków wszystkich warzyw, przy zwiększonej produkcji, były w większości mniejsze niż w 2015 r. Cena 1 dt marchwi była niższa o 33% do 39 zł, ogórków o 21,8% do 141 zł, pomidorów o 21,1% do 142 zł, cebuli o 8,4% do 85 zł i kapusty o 3,3% do 82 zł. Wyższe niż w 2015 r. były tylko ceny za 1dt buraków o 11,8% do 41 zł i kalafiorów o 6,8% do 124 zł.
Zbiory warzyw spod osłon, przy zwiększonej powierzchni uprawy o 2,8%, łącznie z cyklu wiosennego i jesiennego wyniosły 1062,9 tys. t i były o 6% większe od uzyskanych w poprzednim roku.