Jak wynika z najnowszych danych, w ciągu pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 roku zakupiono 146,7 tys. ton w odniesieniu do analogicznego okresu styczeń – wrzesień 2012 roku kiedy to unijny import zamknął się wielkością 141,2 tys. ton, co daje wzrost o 3%.
Głównym unijnym importerem pozostają Niemcy, które w analizowanym czasie sprowadziły łącznie niecałe 32 tys. ton tych warzyw. Spore ilości porów trafiły również na rynek francuski, bo ponad 21 tys. ton czy niecałe 20 tys. ton na rynek brytyjski. Poza tym import holenderski wyniósł 10,3 tys. ton, a zaraz za nim, czyli na czwartym miejscu uplasowała się Polska, która sprowadziła ponad 8,6 tys. ton tych warzyw.
Wysyłka porów na unijnym rynku pozostaje na bardzo zbliżonym do importu poziomie, gdyż w całym 2012 roku wyniósł on 190,7 tys. ton w stosunku 181,4 tys. ton rok wcześniej. Z kolei w obrębie pierwszych dziewięciu miesięcy 2013 roku UE-28 wysłała łącznie 140,9 tys. ton porów wobec tego samego okresu w roku 2012 – 147,2 tys. ton. W przypadku wywozu największe ilości tych warzyw wysyła corocznie Belgia i Holandia, a w omawianym czasie były to niecałe 43 tys. ton dla Belgii i 38,2 tys. ton dla Holandii. Spore ilości eksportuje również Hiszpania – ponad 19 tys. ton i Francja – niecałe 16,0 tys. ton porów.
Według najnowszych danych, na świecie w roku 2012 łączny wolumen eksportu porów zamknął się wielkością 290,8 tys. ton z czego blisko 72 tys. ton to warzywa z Belgii a 65,1 tys. ton z Holandii i ponad 53 tys. ton z Chin. Natomiast w tym samym okresie globalny import tych warzyw to 293,8 tys. ton w tym największe ilości porów zakupiła wówczas Japonia – ponad 56 tys. ton oraz Niemcy – 36,2 tys. ton i Francja – 27,6 tys. ton.