| Autor: redakcja1

Wyższe plonowanie ziemniaków w UE w 2016 r.

Zespół ds. Monitoringu Zasobów Rolnych (MARS) Komisji Europejskiej w swoim lipcowym raporcie ocenił plony ziemniaków w UE w 2016 roku na 32,97 t/ha wobec 32,05 t/ha rok wcześniej, co oznacza zwyżkę o 2,8% w obrębie roku. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, plonowanie będzie również o 2,8% większe od średniej pięcioletniej.

Wyższe plonowanie ziemniaków w UE w 2016 r.

Plonowanie ziemniaków w UE


Zdecydowanie powyżej przeciętnej unijnej wyniki mają osiągnąć plantatorzy w Niemczech, gdzie z hektara spodziewają się zebrać 45,52 tony ziemniaków. Ponad 45 ton z hektara mają uzyskać Belgowie, a po ponad 42 tony Duńczycy, Francuzi i Holendrzy.
 
Dla Polski plonowanie ziemniaków w lipcu 2015 roku jest przewidywane aktualnie na 22,53 t/ha, co oznacza zwyżkę o 3,8% w ujęciu rocznym, a względem średniej pięcioletniej o 1,2%.

Plony ziemniaków w UE (t/ha)

Kraj

2015

2016

% zmiana*

śr. 5-letnia

% zmiana ^

Austria

26,34

30,82

17,00%

31,37

-1,80%

Belgia

46,58

45,00

-3,40%

47,82

-5,90%

Bułgaria

14,95

14,69

-1,70%

13,51

8,70%

Czechy

22,26

25,38

14,00%

26,72

-5,00%

Niemcy

43,81

45,52

3,90%

44,29

2,80%

Dania

42,10

42,54

1,00%

41,02

3,70%

Hiszpania

31,14

32,00

2,80%

30,59

4,60%

Finlandia

24,31

26,44

8,80%

26,3

0,50%

Francja

42,50

42,86

0,80%

44,23

-3,10%

Grecja

24,25

25,66

5,80%

25,31

1,40%

Chorwacja

17,06

17,11

0,30%

16,81

1,80%

Węgry

22,65

26,70

17,90%

24,19

10,40%

Włochy

27,55

26,83

-2,60%

26,09

2,80%

Litwa

17,00

16,47

-3,10%

16,23

1,50%

Łotwa

18,00

18,75

4,20%

17,97

4,30%

Holandia

42,69

42,50

-0,40%

44,08

-3,60%

Polska

21,7

22,53

3,80%

22,26

1,20%

Portugalia

18,62

19,21

3,20%

17,85

7,60%

Rumunia

14,37

15,22

5,90%

14,92

2,00%

Szwecja

34,73

34,67

-0,20%

33,42

3,70%

Zjednoczone Królestwo

40,20

43,36

7,90%

39,91

8,60%

UE-28

32,05

32,97

2,90%

32,07

2,80%

*r/r, 2016=100%; ^r/śr 5l, 2016=100%

Opracowanie FAMMU/FAPA na podstawie MARS



Tagi:
źródło: