Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
Rośnie znaczenie Turcji na rosyjskim rynku warzyw
Aż 53% całkowitego eksportu warzyw z Turcji trafia na rosyjski rynek. W bieżącym roku turecki handel warzywami wyraźnie obrał rosyjski kierunek.
Eksport warzyw z Turcji
Jak podała FAMMU/FAPA w okresie styczeń-wrzesień 2014 roku, Turcja w sumie wysłała 916,3 tys. ton warzyw, czyli o 1% więcej niż w tym samym czasie rok temu, kiedy to kontyngent wywozu zamknął się 907,2 tys. ton. Za wyeksportowane w ciągu pierwszych 9 miesięcy obecnego roku warzywa, Turcy otrzymali 554 mln USD, a zatem o 5% więcej w stosunku do tego samego okresu sprzed roku.
Pomidory tureckim hitem eksportowym
Najwięcej w tym czasie wysłano pomidorów, które stanowiły 54% w ujęciu ilościowym całkowitego eksportu i 65% pod kątem wartościowym. Łącznie w pierwszych dziewięciu miesiącach 2014 roku wysyłka pomidorów wyniosła 493,8 tys. ton, tj. o 28% więcej w odniesieniu do zeszłorocznych 385,9 tys. ton. Natomiast wartość tych wywiezionych warzyw to 357,7 mln USD.
Poza tym spory udział w tureckim eksporcie miały słodka papryka warta 63 mln USD, ogórki – 38,1 mln USD, cebula – 33,7 mln USD i cykoria - 25,2 mln USD.
Eksport warzyw do Rosji wzrósł o 30%
W omawianym okresie aż o 30% więcej tych warzyw skierowane na rosyjski rynek, tj. w sumie było to 413,6 tys. ton o łącznej wartości 292,2 mln USD, co oznacza 9% zwyżkę wartości. Poza Rosją sporym odbiorcą warzyw z Turcji jest Bułgaria, która analizowanym w czasie zaimportowała towarów za 34,5 mln USD oraz Niemcy – 33,9 mln USD i Ukraina – 28,9 mln USD.