| Autor: redakcja1

Rośnie znaczenie Turcji na rosyjskim rynku warzyw

Aż 53% całkowitego eksportu warzyw z Turcji trafia na rosyjski rynek. W bieżącym roku turecki handel warzywami wyraźnie obrał rosyjski kierunek.

Rośnie znaczenie Turcji na rosyjskim rynku warzyw

Eksport warzyw z Turcji

Jak podała FAMMU/FAPA w okresie styczeń-wrzesień 2014 roku, Turcja w sumie wysłała 916,3 tys. ton warzyw, czyli o 1% więcej niż w tym samym czasie rok temu, kiedy to kontyngent wywozu zamknął się 907,2 tys. ton. Za wyeksportowane w ciągu pierwszych 9 miesięcy obecnego roku warzywa, Turcy otrzymali 554 mln USD, a zatem o 5% więcej w stosunku do tego samego okresu sprzed roku.

Pomidory tureckim hitem eksportowym

Najwięcej w tym czasie wysłano pomidorów, które stanowiły 54% w ujęciu ilościowym całkowitego eksportu i 65% pod kątem wartościowym. Łącznie w pierwszych dziewięciu miesiącach 2014 roku wysyłka pomidorów wyniosła 493,8 tys. ton, tj. o 28% więcej w odniesieniu do zeszłorocznych 385,9 tys. ton. Natomiast wartość tych wywiezionych warzyw to 357,7 mln USD.

Poza tym spory udział w tureckim eksporcie miały słodka papryka warta 63 mln USD, ogórki – 38,1 mln USD, cebula – 33,7 mln USD i cykoria - 25,2 mln USD.

Eksport warzyw do Rosji wzrósł o 30%

W omawianym okresie aż o 30% więcej tych warzyw skierowane na rosyjski rynek, tj. w sumie było to 413,6 tys. ton o łącznej wartości 292,2 mln USD, co oznacza 9% zwyżkę wartości. Poza Rosją sporym odbiorcą warzyw z Turcji jest Bułgaria, która analizowanym w czasie zaimportowała towarów za 34,5 mln USD oraz Niemcy – 33,9 mln USD i Ukraina – 28,9 mln USD.



Tagi:
źródło: