| Autor: redakcja6

Sytuacja na rynku warzyw w Polsce (kwiecień-maj 2013)

Z danych opublikowanych w czerwcowym Raporcie Rolnym wynika, że w okresie od kwietnia do maja bieżącego roku na terenie Polski rosły ceny większości gatunków warzyw w skupie.

Sytuacja na rynku warzyw w Polsce (kwiecień-maj 2013)
Jak podają Grażyna Stępka i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w maju br. najwięcej trzeba było zapłacić na rynku hurtowym za:
  • cebulę – wzrost o 2,5 raza r/r
  • buraki – wzrost o 54% r/r
  • kapustę białą – wzrost o 46% r/r
  • marchew – wzrost o 36% r/r.
Spadły natomiast ceny warzyw uprawianych pod osłonami, czyli:
  • ogórków – spadek o 18% r/r
  • pomidorów – spadek o 7% r/r.
 
Z kolei w kwietniu bieżącego roku wobec analogicznego miesiąca roku poprzedniego odnotowano największy wzrost cen detalicznych:
  • kapusty białej – wzrost o 36% r/r
  • papryki – wzrost o 30% r/r
  • kalafiorów – wzrost o 21% r/r
  • cebuli – wzrost o 19% r/r
  • porów – wzrost o 15% r/r
  • buraków – wzrost o 11% r/r
  • marchwi
  • selerów
  • pomidorów.
     
Nieznaczny spadek obserwowano na rynku pieczarek. W kwietniu wzrosły także ceny detaliczne takich przetworów warzywnych jak: ketchup, szpinak mrożony i kukurydza konserwowa. Notowania pozostałych produktów pozostały na stabilnym poziomie.


Tagi:
źródło: