Z danych opublikowanych w czerwcowym Raporcie Rolnym wynika, że w okresie od kwietnia do maja bieżącego roku na terenie Polski rosły ceny większości gatunków warzyw w skupie.
Jak podają Grażyna Stępka i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w maju br. najwięcej trzeba było zapłacić na rynku hurtowym za:
-
cebulę – wzrost o 2,5 raza r/r
-
buraki – wzrost o 54% r/r
-
kapustę białą – wzrost o 46% r/r
-
marchew – wzrost o 36% r/r.
Spadły natomiast ceny warzyw uprawianych pod osłonami, czyli:
Z kolei w kwietniu bieżącego roku wobec analogicznego miesiąca roku poprzedniego odnotowano największy wzrost cen detalicznych:
-
kapusty białej – wzrost o 36% r/r
-
papryki – wzrost o 30% r/r
-
kalafiorów – wzrost o 21% r/r
-
cebuli – wzrost o 19% r/r
-
porów – wzrost o 15% r/r
-
buraków – wzrost o 11% r/r
-
marchwi
-
selerów
-
pomidorów.
Nieznaczny spadek obserwowano na rynku pieczarek. W kwietniu wzrosły także ceny detaliczne takich przetworów warzywnych jak: ketchup, szpinak mrożony i kukurydza konserwowa. Notowania pozostałych produktów pozostały na stabilnym poziomie.
źródło: Gospodarz.pl/Raport Rolny 6 (268), foto:
sxc.hu