| Autor: redakcja1

W 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton

Jak wynika ze wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton w stosunku do 39,2 mln ton rok wcześniej - podaje FAMMU/FAPA.

W 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton

Holandia, Meksyk i Hiszpania czołowymi eksporterami warzyw

Największym dostawcą w skali światowej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. W dalszej kolejności w gronie czołowych dostawców znalazł się Meksyk z 5,18 mln ton oraz Hiszpania z 5,16 mln ton. W pierwszej piątce eksporterów znalazły się również Chiny z 4,94 mln ton i Stany Zjednoczone z 2,02 mln ton.
 
Uwzględniając podział na ugrupowania państw największym globalnym dostawcą jest UE-28 z całkowitym wynikiem ponad 13,7 mln ton.

Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory z 8,3 mln ton. Następne pozycje zajęły takie produkty jak: cebula z 7,6 mln ton, papryka słodka z 3,2 mln ton, ogórki z 2,9 mln ton i marchew z 2,6 mln ton.



Tagi:
źródło: