Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Promat Comfort Mat
2020-04-23 -
Ostrzałka ręczna profi
2012-03-13 -
Opryskiwacz polowy przyczepiany 1500/15
2011-07-15 -
Brona talerzowa U27,U30 - Staltech
2016-05-13
W 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton
Jak wynika ze wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton w stosunku do 39,2 mln ton rok wcześniej - podaje FAMMU/FAPA.

Holandia, Meksyk i Hiszpania czołowymi eksporterami warzyw
Największym dostawcą w skali światowej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. W dalszej kolejności w gronie czołowych dostawców znalazł się Meksyk z 5,18 mln ton oraz Hiszpania z 5,16 mln ton. W pierwszej piątce eksporterów znalazły się również Chiny z 4,94 mln ton i Stany Zjednoczone z 2,02 mln ton.
Uwzględniając podział na ugrupowania państw największym globalnym dostawcą jest UE-28 z całkowitym wynikiem ponad 13,7 mln ton.
Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory z 8,3 mln ton. Następne pozycje zajęły takie produkty jak: cebula z 7,6 mln ton, papryka słodka z 3,2 mln ton, ogórki z 2,9 mln ton i marchew z 2,6 mln ton.
