Od czasu wstępnego szacunku do początku września warunki wegetacji warzyw gruntowych ulegały dalszemu pogorszeniu. W trzeciej dekadzie lipca i w sierpniu brak opadów deszczu oraz wysokie temperatury w wielu rejonach kraju pogłębiły stan suszy. Taka sytuacja ograniczała plonowanie uniemożliwiając osiągnięcie szacowanych wcześniej zbiorów. Lipcowa i sierpniowa susza wpłynie głównie na spadek plonów warzyw cebulowych oraz korzeniowych i kapustnych, a w mniejszym stopniu na wielkość zbiorów warzyw ciepłolubnych.
Aktualnie całkowitą produkcję warzyw gruntowych, tj. wczesnych i późnych prognozuje się na 4,2 mln t, tj. na poziomie nieco mniejszym niż przewidywany w pierwszym szacunku i o 9% od zeszłorocznego. Ostateczna wysokość zbiorów może ulec jeszcze minimalnym wahaniom w zależności od przebiegu warunków końcowego etapu wegetacji późnych odmian warzyw.
W porównaniu do roku ubiegłego szacowany jest spadek produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, wśród nich największa zniżka produkcji o 14% dotyczy cebuli, która najdotkliwiej odczuła skutki suszy. Jej zbiory ocenia się na poziomie 575 tys. t. W odniesieniu do roku 2017 prognozuje się ponad 10% obniżkę w produkcji warzyw korzeniowych, tj. marchwi i buraków ćwikłowych.
Zbiory marchwi zostały ocenione na 740 tys. t, z kolei buraków, podobnie jak we wstępnym szacunku, na ponad 300 tys. t. Zmniejszenie zbiorów zaobserwowano również dla kapusty i kalafiorów do odpowiednio 950 tys. t i 220 tys. t. Najmniejszy spadek plonowania notuje się dla warzyw ciepłolubnych, w szczególności pomidorów. Produkcję tych warzyw gruntowych prognozuje się na 250 tys. t, a ogórków – 240 tys. t. Całkowite zbiory pozostałych gatunków warzyw gruntowych ocenia się na 900 tys. t, czyli na poziomie o 10% mniejszym od bardzo wysokiego zeszłorocznego.