Wysoki poziom zbiorów większości krajowych warzyw ciążył na ich cenach oferowanych producentom w skupie w sezonie 2016/17.
Eksperci GUS oceniają, że łączne zbiory kapusty w 2016 r. były aż o 21% większe niż w roku ubiegłym, kalafiorów w ujęciu rocznym zwiększyły się o ponad 26%, ogórków o ponad 20%, marchwi o 19%, zaś cebuli o 17%.
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w sezonie 2016/17 średnia cena skupu kilograma kapusty białej wyniosła 0,38 PLN, czyli o 59% mniej niż w poprzednim sezonie. Z kolei za kilogram cebuli w skupie płacono 0,59 PLN, czyli o 44% mniej r/r. Marchew skupowano średnio po 0,64 PLN, czyli o 50% mniej w relacji rocznej.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto:
Gospodarz.pl/DK