Import warzyw do UE
W pierwszej połowie 2016 roku dostawy z Maroka wzrosły w ujęciu ilościowym o 13% do 482,5 tys. ton. W przypadku dostaw z Egiptu – zwiększyły się one o 10% do 250,5 tys. ton. W sumie kraje unijne z Maroka sprowadziły 31% całkowitych dostaw na unijny rynek warzyw, a z Egiptu - 15%. Wartość marokańskich warzyw przekroczyła sumę 591,6 mln euro, a egipskich - 155,5 mln euro.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, najwięcej z Maroka sprowadzono pomidorów – 247,2 tys. ton o wartości prawie 250 mln euro, a zatem więcej o 8% względem roku poprzedniego w ujęciu ilościowym i o 7% w wartościowym. W przypadku dostaw z Egiptu dominowały w nich ziemniaki z wynikiem 157,5 tys. ton oraz cebula z 72,3 tys. ton.
Poza wspomnianymi dwoma krajami z państw trzecich Unia importowała spore ilości warzyw również z Turcji – 238 tys. ton z dominującymi tu ziemniakami – 173,5 tys. ton.