Import warzyw do UE
Jak wynika z najnowszych danych, w ubiegłym roku Unia Europejska sprowadziła ogromną ilość warzyw świeżych - w sumie 28,087 mln ton, a więc o 7% więcej względem danych za rok 2015. Według FAMMU/FAPA, w ujęciu wartościowym wartość zakupionych warzyw zmalała o 1,2% do 24,025 mld euro. Średnia cena wwozowa dla wszystkich warzyw to 0,855 euro/kg.
Największym importerem warzyw wśród państw unijnych w minionym roku była Holandia z zakupami w granicy 6,118 mln ton o wartości 4,895 mld euro. Na drugiej pozycji znalazła się Hiszpania z 4,890 mln ton za to o wyższej wartości 5,213 mld euro. Na trzecim miejscu znalazła się Francja z przywozem warzyw wynoszącym 3,607 mln ton o wartości 1,8 mld euro. Poza tym 2,643 mln ton warzyw sprowadziły Niemcy, 2,509 mln ton Belgowie oraz 1,019 mln ton Włosi.