| Autor: redakcja1

Większe zbiory ziemniaków w Polsce i UE

Wysokie ceny w sezonie 2015/2016 skłoniły rolników w większości krajów Europy Zachodniej do zwiększenia areału uprawy ziemniaków, która w UE-5, tj. Niemcy, Belgia, Francja, Holandia i Wielka Brytania w 2016 r. zwiększyła się o 4,8% do 552 tys. ha.

Większe zbiory ziemniaków w Polsce i UE

Zbiory ziemniaków

Najbardziej wzrosła powierzchnia uprawy w Belgii o 12,4%, a w pozostałych krajach tego regionu zwyżka wyniosła od 1,5 do 5,3%. Obszar uprawianych ziemniaków skrobiowych i sadzeniaków zmniejszyła się w tych krajach z 243 do 225 tys. ha, czyli o ponad 7%.
 
Spośród krajów Europy Środkowo-Wschodniej powierzchnię uprawianych ziemniaków zwiększono jedynie w Polsce, Czechach i na Łotwie. Wzrost areału miał miejsce również w krajach skandynawskich. W skali całej UE-28 powierzchnię uprawy ziemniaków ogółem szacuje się na 1,68 mln ha, tj. o 2,0% więcej niż w roku poprzednim.
 
Warunki agrometeorologiczne w trakcie wegetacji w 2016 r. były bardzo zróżnicowane; niezbyt korzystne w Europie Zachodniej i sprzyjające w Europie Środkowej i Wschodniej. W rezultacie plony w Belgii i Francji obniżyły się o 7-8%, a w Niemczech i Holandii o 1-2%. Spośród krajów Europy Środkowo-Wschodniej największy wzrost plonów miał miejsce w Polsce o 40%.
 
W ocenie Wiesława Dzwonkowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zbiory ziemniaków ogółem w 2016 r. wzrosły w UE-28 z 53,1 do 56,4 mln ton, a więc o 6%, przy czym zwyżka ta przede wszystkim wynikała ze zwiększenia zbiorów ziemniaków w Polsce o 2,8 mln ton. W UE-5 zbiory ziemniaków wyniosły 33,1 mln ton i były o 1% mniejsze niż roku poprzednim, a w stosunku do średniej pięcioletniej spadek wyniósł 3%. Z tego w Niemczech zbiory ziemniaków wyniosły mniej o 2% do 10,2 mln ton, we Francji o 3,5% do 6,86 mln ton, w Holandii o 0,5% do 6,62 mln ton, w Wielkiej Brytanii więcej o 0,7% do 5,64 mln ton, a w Belgii o 3,7% do 3,80 mln ton. Konsekwencją mniejszych zbiorów jest wzrost cen ziemniaków w Europie Zachodniej. Dotyczy to przede wszystkim bulw do przetwórstwa, ale również ziemniaków z przeznaczeniem do bezpośredniej konsumpcji.


Tagi:
źródło: