Szparagi to skarbnica witamin i soli mineralnych. Są warzywem niskokalorycznym, dietetycznym.
Zawierają między innymi:
-
Kwas foliowy (spowalnia procesy starzenia organizmu i pomaga w regeneracji układu krążenia)
-
Witaminy C, E oraz beta – karoten (poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci)
-
Glutation (wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę wątroby, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz chorobie Alzheimera)
-
Asparaginę (wspomaga pracę nerek, odpowiada za proces nawilżania organizmu)
-
Błonnik (poprawia perystaltykę jelit)
-
Inulinę (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego)
-
Wapń, fosfor, potas (podstawowe pierwiastki odpowiedzialne za zdrowe kości, zęby)
W ofercie producentów występują trzy podstawowe rodzaje szparagów (zielone, białe i fioletowe).
Szparagi zielone – ich zielone wypustki wyrastają wysoko ponad powierzchnię ziemi i pod wpływem promieni słonecznych zabarwiają się na zielono. Bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku, nie wymagają obierania. Chętnie wybierane przez konsumentów.
Szparagi białe – rosną pod ziemią, bez dostępu naturalnego światła. Mają delikatny, łagodny smak, są twardsze od zielonych, grubsze i wymagają obierania.
Szparagi fioletowe – rosną nad ziemią, wychodzą ponad kopczyk na kilka centymetrów i mają fioletowe główki. Charakteryzują się grubszą łodygą. Bardzo popularne w kuchni europejskiej, szczególnie w Anglii i we Włoszech.
Szparagi mają wiele właściwości zdrowotnych, między innymi obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie, regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę serca, oczyszczają drogi moczowe, hamują rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka). Dzięki zawartości beta- karotenu zmniejszają ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie polskich producentów są już pierwsze szparagi zielone i białe, a więc rusza sezon szparagowy, który potrwa do połowy lipca.
Szparagi sprzedawane są w pęczkach, pakowane po 500 gram.