| Autor: redakcja1

Niemiecki rynek warzyw

Średnioroczne zbiory warzyw w Niemczech kształtują się w granicy 3,5-4 mln ton. W minionym roku wyniosły one blisko 4 mln ton. Pomimo sporej rodzimej produkcji kraj ten zmuszony jest do wspierania podaży importowanymi produktami i w Europie jest znany jako importer warzyw netto – podaje FAMMU/FAPA.

Niemiecki rynek warzyw
Niemcy najwięcej sprowadzają każdego roku pomidorów, przy czym w 2013 roku było to 765 tys. ton w stosunku do 711 tys. ton w roku 2012 oraz dla porównania również 711 tys. ton w roku 2004.
 
Na drugim miejscu znalazły się ogórki w ilości 500 tys. ton w odniesieniu do 474 tys. ton przed rokiem i 436 tys. ton w roku 2004. Trzecia pod względem wolumenu dostaw była papryka słodka – 365 tys. ton w porównaniu do 52 tys. ton przed rokiem i 291 tys. ton w roku 2004 oraz kolejno sałata – 340 tys. ton, cebula – 246 tys. ton, marchew – 250 tys. ton, oraz 740 tys. ton łącznie innych pozostałych warzyw.
 
Dwa największe rynki – dostawcy to rynek holenderski i hiszpański. Łącznie w roku 2013 Niemcy z Holandii sprowadzili 1,17 mln ton warzyw, a z Hiszpanii – 1,01 mln ton. Te wielkości na przestrzeni lat w zasadzie nie ulegają zmianom, gdyż w roku 2004 Holandia dostarczyła około 1,008 mln ton, a Hiszpania – 913 tys. ton warzyw. Poza tym przed rokiem blisko 300 tys. ton to zakupy z Włoch, 145 tys. ton z Belgii oraz 245 tys. ton z państw trzecich – pozaunijnych, w tym przede wszystkim z Maroka i Egiptu.
 
W pierwszej trójce najchętniej kupowanych i spożywanych warzyw w Niemczech znalazły się głównie pomidory z około 23,8% udziałem, marchew - 12% oraz cebula – 8,1%.


Tagi:
źródło: