| Autor: redakcja1

Mniejsza produkcja warzyw gruntowych

Produkcja warzyw gruntowych, ze względu na długotrwałą suszę, notowaną już od wiosny, a więc była mniejsza o 6% niż w 2018 r. i wyniosła 3,8 mln ton.

Mniejsza produkcja warzyw gruntowych

Zaobserwowano przy tym spadek zbiorów wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych. Jedynie na plantacjach nawadnianych plony były zadowalające. Największa obniżka zbiorów dotyczyła ogórków o 9%, kapusty o 8%, marchwi o 7% oraz kalafiorów i buraków ćwikłowych po 6%, a najmniejszy pomidorów o 5%.

Przebieg pogody we wrześniu i w październiku minionego roku sprzyjał zwłaszcza lepszemu plonowaniu późnych odmian kapusty, kalafiorów i brokułów. Wśród warzyw gruntowych najwięcej zebrano kapusty – 0,8 mln ton, marchwi - 0,7 mln ton i cebuli – 0,5 mln ton.

Ceny skupu podstawowych gatunków warzyw były w większości większe niż w 2018 r. Za 1 dt kapusty płacono więcej o 90,5% do 136 zł, cebuli o 49,4% do 160 zł i buraków o 28,1% do 47 zł. Wyższe niż w 2018 r. były także ceny pomidorów o 10% do 192 zł/dt, a także ogórków o 9,3% do 211 zł/dt. Niższe niż przed rokiem były ceny marchwi o 1,4% do 53 zł/dt i pozostałych warzyw, tj. m.in. pietruszki, brukselki, kukurydzy cukrowej o 3,4% do 143 zł/dt.

 


Tagi:
źródło: