Wschody warzyw zasianych pod koniec marca i na początku kwietnia były wyrównane, jednak niedobór opadów deszczu w wielu rejonach kraju, notowany w drugiej połowie kwietnia, wpłynął na spowolnienie wzrostu i rozwoju roślin. Przymrozki występujące pod koniec kwietnia i na początku maja, doprowadziły do powstania strat mrozowych, głównie na plantacjach nieokrywanych. W drugiej połowie maja istotny wpływ na osłabienie kondycji warzyw miał deficyt opadów deszczu, a także lokalnie występujące gradobicia.
Na skutek wysokich temperatur powietrza w czerwcu nastąpiło dalsze przesuszenie gleby, które utrudniało wzrost roślin, przede wszystkim wysadzonych do gruntu z rozsady. Uwilgotnienie wierzchniej warstwy gleby, na przeważającym obszarze kraju, poprawiło się w wyniku lipcowych opadów deszczu. Wzrosła przy tym presja ze strony chorób grzybowych oraz szkodników roślin.
Upalne i słoneczne dni w lipcu, sierpniu i na początku września spowodowały przyspieszenie dojrzewania warzyw, lecz nieznaczne dobowe wahania temperatury powietrza przyczyniły się do obniżki jakości plonu. Dotychczasowy przebieg warunków pogodowych był najmniej sprzyjający uprawom warzyw kapustnych oraz korzeniowych.
Łączna produkcja warzyw gruntowych, tj. wczesnych i późnych została oszacowana na ok. 3,8 mln t, a więc na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Ocenia się, że tegoroczne zbiory kapusty wyniosą ok. 598 tys. t., lecz decydujący wpływ na ostateczną wielkość będzie miało plonowanie odmian późnych.
Produkcję kalafiorów oszacowano na 117 tys. t., natomiast zbiory cebuli mogą wynieść ok. 667 tys. t. Produkcję marchwi oceniono na 555 tys. t., pietruszki korzeniowej na ok. 126 tys. t, a zbiory buraków ćwikłowych na ok. 240 tys. t.
Ze względu na wzrost powierzchni upraw, produkcja pomidorów w gruncie, mimo niekorzystnych warunków, może wynieść ok. 200 tys. t. Zbiory ogórków w tym roku ocenia się obecnie na ok. 116 tys. t, selerów korzeniowych na ok. 100 tys. t, zaś zbiory kukurydzy cukrowej wyniosą niespełna 154 tys. t.
Całkowita produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest szacowana na 424 tys. t, natomiast zbiory pozostałych gatunków warzyw wyniosą ok. 524 tys. t.