Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Są niskokaloryczne, lekkostrawne i znajdują zastosowanie w dietach odchudzających.
Zawierają białka i cukry, które są łatwostrawne. Ponadto bogate są w liczne witaminy, między innymi C, E, K, B6, tiaminę oraz beta-karoten i minerały jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód, cynk.
Poza tym, są bogatym źródłem fitosteroli dzięki czemu korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. A zawarta w nich asparagina wpływa zbawiennie na pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.
Najczęściej występują trzy grupy szparagów jadalnych o białych, zielonych i fioletowych wypustkach.
Szparagi białe mają podłużne pędy, które rosną pod ziemią, są dość grube. Przed ugotowaniem należy je obrać ze skórki. Charakteryzują się delikatnym, wyrazistym smakiem.
Szparagi zielone zawdzięczają swoje zabarwienie procesowi fotosyntezy, ich wypustki wyrastają ponad ziemię. Są znacznie szczuplejsze aniżeli te białe czy fioletowe. Nie musimy ich obierać przed obróbką termiczną. W smaku bardzo wyraziste.
Szparagi fioletowe rosną blisko powierzchni ziemi i posiadają zabarwione na kolor fioletowy łodygi. Pędy ich znacznie grubsze, zawierają także sporo cukrów. Szparagi z tej grupy najrzadziej pojawiają się na rynku, w ofercie producentów ze względu na problemy związane z ich uprawą.
Najlepiej smakują świeżo ugotowane, z wody z popularnymi dodatkami jak masło, bułka tarta, ser typu parmezan. Nadają się do zup warzywnych, zup kremów, doskonałe na puree i do sałatek sezonowych. Nadają się także do marynowania.
Na razie cena dość wysoka, bo to początek sezonu i pogoda dość kapryśna, zmienna. Za pęczek o wadze 500 gram zapłacimy od 15 do 18 złotych.