Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Dystrybutor paliwa Petrotec EURO 2000VI
2013-02-18 -
Preparat do mycia CHLOR-AKTIV DDD-1
2020-05-18 -
Wieża miksera WR
2013-04-05 -
Przyczepa rolnicza T710/2 – 8t
2016-01-19 -
DRAMIŃSKI pH-metr do gleby i płynów
2020-05-08 -
Pojedynczy pas MC 780S DEWULF
2020-10-07
Ceny polskich warzyw są niskie
Jak wykazują dane, tegoroczne ceny warzyw są znacznie mniejsze niż w ubiegłym roku. Dosyć mocno potaniała kapusta, za której kilogram należało zapłacić 1,20-1,50 złotego za kilogram, gdzie w tym samym czasie roku poprzedniego było to 2,50-3 złote.

Potaniały również kalafiory i obecnie kosztują 1,50-1,80 złotego za kilogram w stosunku do 2,75-4 złotych za kilogram w roku ubiegłym. Mniej zapłacimy także za buraki ćwikłowe, ziemniaki, pietruszkę oraz sałatę.
Spory spadek odnotowały pomidory spod osłon, których aktualna cena wynosi 1,10-2 złote za kilogram wobec 2-3 złotych za kilogram tego samego okresu roku zeszłego.
Tendencja spadkowa cen widoczna jest także w zakładach przetwórczych, które płaciły za kalafiory i brokuły różyczkowane 8-9 sierpnia obecnego roku średnio o 0,1 złotego za kilogram mniej niż w roku poprzednim. W przypadku ogórków konserwowych jest to zniżka rzędu 0,40-0,50 złotego za kilogram.
Małe zainteresowanie i niska jakość warzyw są przyczyną tak niskich cen warzyw. Słaba jakość może przełożyć się na wartości tegorocznych warzyw w przechowalniach, co w efekcie da kolejne podwyżki ich cen wiosną.
