Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz zawieszany HARDY MASTER Plus
2020-08-13 -
Analiza finansowa gospodarstwa
2020-11-18 -
PILARKA piła SPALINOWA HUSAR * 52cc *
2011-10-04 -
Wiertnica spalinowa EFCO MTL81R
2012-03-13 -
HALA UDOJOWA RYBIA OŚĆ
2021-12-01 -
Bijlsma Hercules Sortownik sitowy 15.000
2020-01-28 -
Motyko-grabki metalowe
2013-02-26
Unijny eksport wieprzowiny wzrósł do 935 tys. ton (I-IV 2015)
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w czasie pierwszych czterech miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 935 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, a więc o 6,1% więcej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport wieprzowiny z UE
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze w w ilości 422 tys. ton oraz mrożone mięso - 413 tys. ton, których wywieziono odpowiednio o 9% i 22% więcej niż w tym samym czasie 2014 r. Zniżka wywozu dotyczyła żywca o 58% do 4,8 tys. ton oraz kiełbas i przetworów wieprzowych o 15% do 54 tys. ton.
Niski kurs euro w stosunku do dolara amerykańskiego w analizowanym okresie przyczynił się do utrzymania konkurencyjności unijnej wieprzowiny na rynkach zagranicznych. Największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie – Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny.
W sprzedaży do Chin i Hongkongu przeważały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 34% więcej i 36% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego wywozu podrobów wieprzowych. Wysoki popyt ze strony Chin miał wpływ na zwiększenie ceny jednostkowej podrobów w unijnym eksporcie. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany spadkiem krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy.
Więcej niż przed rokiem wieprzowiny zakupiły także na rynku unijnym Amerykanie ze względu na niewystarczającą podaż z produkcji wewnętrznej po zeszłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Japonia obniżyła z kolei zakupy z uwagi na odbudowę krajowej produkcji. Rośnie również znaczenie Australii pośród odbiorców unijnego mięsa wieprzowego.
Rosja zaimportowała od stycznia do kwietnia br. jedynie 4,9 tys. ton produktów wieprzowych z UE w postaci słoniny, podrobów i przetworów w stosunku do 50 tys. ton w tym samym czasie 2014 r. Rosyjski przywóz mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Wynikało to z embarga na import żywności, w tym również wieprzowiny z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r.
Największy kontyngent mięsa i produktów wieprzowych wysłano na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona czołowych eksporterów, największe spadki wywozu dotyczyły Polski, Francji i Włoch. Wzrosły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Dania, Holandia, Belgia i Wielka Brytania.
W obrębie pierwszych czterech miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 11 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, a więc o 11,1% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów przeważały podroby i tłuszcze - 7,6 tys. ton. Głównym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, przywóz z tego kraju zwiększył się o 18% w czasie roku do 6,6 tys. ton.