Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Smarownica pneumatyczna o wadze 20/30 kg
2012-05-17 -
OmniSTAR®
2015-05-04 -
Kleszcze do korekcji racic WG1070
2014-08-04 -
Opony rolnicze ANP-10 marki Dębica
2016-03-02 -
Ocieplacz dla cieląt
2016-04-18
Świniobicie bez weterynarza może mieć tragiczne skutki
Według prawa rolnik może ubić świnię na użytek własny, a pozyskane w ten sposób mięso musi zostać przebadane przez lekarza weterynarii. Niestety bardzo często mięso nie jest przebadane, a spożycie tej wieprzowiny zagraża zdrowiu i życiu człowieka.
Każdy rolnik może ubić przynajmniej jedno zwierzę, którego mięso nie zostanie przeznaczone do sprzedaży. Wielu gospodarzy korzysta z tej możliwości. Niektórzy także łamią prawo, bo po świniobiciu sprzedają swoje wyroby.
Obowiązek przebadania mięsa przez lekarza weterynarii dotyczy również rolników, którzy zabijają zwierzęta tylko do własnego użytku. Dlatego też na dobę od planowanego uboju powinno się o tym poinformować powiatowego lekarza weterynarii, który po przebadaniu zwierzęcia stwierdzi, że jest ono zdrowe. Próbkę mięsa pobranego od ubitego zwierzęcia musi pobrać weterynarz, którego upoważnił do tego inspektorat weterynarii.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe to przede wszystkim bada się je pod kątem zainfekowania włośnicą, która może dla człowieka skończyć się śmiercią.