Jak wynika z najnowszych danych, w okresie od stycznia do listopada 2012 roku Unia Europejska wyeksportowała blisko 2,89 mln ton żywca, mięsa i podrobów oraz przetworów wieprzowych, co oznacza 2,3% spadek w obrębie roku.
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"
Najwięcej poza unijne granice wysłano podrobów oraz tłuszczy, a także mrożonej wieprzowiny. Ponadto, w omawianym okresie wzrosła także wysyłka świeżego mięsa.
Z kolei spore spadki odnotowano w przypadku eskportu żywca.
Jeśli chodzi o ujęcie krajowe, to wzrost eksportu wieprzowiny zaobserwowano w takiich państwach jak: Niemcy, Hiszpania, Włochy, Węgry i... Polska, której eksport tego mięsa wzrósł w skali roku aż o 20%.
Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej do krajów trzecich:
Niemcy:
Dania:
-
styczeń-listopad 2012 – 535,4 tysiąca ton
-
relacja roczna – spadek o 7,9%
Hiszpania:
-
styczeń-listopad 2012 – 328,9 tysiąca ton
-
relacja roczna – wzrost o 12,5%
Polska:
-
styczeń-listopad 2012 – 289,8 tysiąca ton
-
relacja roczna – wzrost o 20,1%
Holandia:
-
styczeń-listopad 2012 – 216,7 tysiąca ton
-
relacja roczna – spadek o 16,1%
Francja:
Włochy:
-
styczeń-listopad 2012 – 96,3 tysiąca ton
-
relacja roczna – wzrost o 7,7%
Belgia:
Węgry:
-
styczeń-listopad 2012 – 73,6 tysiąca ton
-
relacja roczna – wzrost o 9,5%
Austria:
-
styczeń-listopad 2012 – 57,7 tysiąca ton
-
relacja roczna – spadek o 19,4%
Pozostałe kraje:
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl