W 2021 r., po dwóch latach spadków prawdopodobnie odnotowany zostanie wzrost światowej produkcji wieprzowiny.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) w czerwcowej prognozie przewiduje, że globalna produkcja wieprzowiny może być o 4% wyższa niż w 2020 r. i wynieść 114,4 mln ton. Jej poziom będzie jednak w dalszym ciągu niższy niż w roku 2018, kiedy ASF zaczął się gwałtownie rozprzestrzeniać w Azji Wschodniej, a szczególnie w Chinach.
Wzrost globalnej produkcji wieprzowiny w 2021 r. będzie głównie spowodowany prawdopodobnym zwiększeniem produkcji w Chinach do 46,2 mln ton, która może osiągnąć 85% poziomu produkcji sprzed ASF, a także w Wietnamie do 3,7 mln ton, Unii Europejskiej do 23,7 mln ton, Federacji Rosyjskiej do 4,4 mln ton, Brazylii do 4,6 mln ton i Meksyku do 1,7 mln ton.
Mniejszy poziom produkcji oczekiwany jest m.in. w Stanach Zjednoczonych - 12,8 mln ton i Republice Korei - 1,4 mln ton, co jest wynikiem planowanej redukcji chowu trzody chlewnej, z powodu oczekiwanego spadku popytu.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP