Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20 -
Przyczepy objętościowe SIWA
2014-04-24 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
PRZENOŚNIK ŚLIMAKOWY Z KOSZEM
2016-02-11
Prywatne przechowywania wieprzowiny. W Polsce do magazynów trafiło ponad 2,1 ton wieprzowiny
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, tj. od 4 do 8 stycznia br., największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Jak podaje FAMMU/FAPA, w omawianym czasie wszystkie państwa członkowskie UE zdołały wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zmagazynowano najwięcej nóg bez kości - 53,3% całości przechowywanego mięsa, tłuszczu - 11,3% i szynek - 8%.
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie cen. Ostatnie dane Komisji Europejskiej wskazują, że ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym na początku stycznia br. wynosiły 126 EUR/100 kg i w obrębie roku zmalały o 5%, a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą.
Poprzednio zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w marcu 2015 r. na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz obniżka cen. Z rynku wycofanych zostało wtedy 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny | |
Państwo członkowskie | Ilość (tony) |
Hiszpania | 11 956 |
Niemcy | 10 700 |
Holandia | 6 453 |
Dania | 5 907 |
Włochy | 2 728 |
Polska | 2 103 |
Francja | 1 169 |
Rumunia | 1 000 |
UE-28 | 46 430 |