| Autor: redakcja1

Prywatne przechowywania wieprzowiny. W Polsce do magazynów trafiło ponad 2,1 ton wieprzowiny

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, tj. od 4 do 8 stycznia br., największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy.

Prywatne przechowywania wieprzowiny. W Polsce do magazynów trafiło ponad 2,1 ton wieprzowiny

Prywatne przechowywanie wieprzowiny

Jak podaje FAMMU/FAPA, w omawianym czasie wszystkie państwa członkowskie UE zdołały wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zmagazynowano najwięcej nóg bez kości - 53,3% całości przechowywanego mięsa, tłuszczu - 11,3% i szynek - 8%.
 
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie cen. Ostatnie dane Komisji Europejskiej wskazują, że ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym na początku stycznia br. wynosiły 126 EUR/100 kg i w obrębie roku zmalały o 5%, a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą.
 

Poprzednio zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w marcu 2015 r. na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz obniżka cen. Z rynku wycofanych zostało wtedy 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR.
 

Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Państwo członkowskie  Ilość (tony)
Hiszpania 11 956
Niemcy 10 700
Holandia 6 453
Dania 5 907
Włochy 2 728
Polska 2 103
Francja 1 169
Rumunia 1 000
UE-28 46 430
* dane Komisji Europejskiej za 04-08.01.16


Tagi:
źródło: