Wyróżnia się dwa rodzaje pomoru świń: afrykański i klasyczny. Dziś będziemy chcieli zaprezentować najważniejsze informacje związane z tym pierwszym.
Afrykański pomór świń jest wirusową i posocznicową chorobą dotykającą świnie o ostrym lub przewlekłym przebiegu. Charakterystyczną cechą dla tej choroby jest bardzo silna wybroczynowość i wysoka śmiertelność zwierząt. Nie zagraża ona ludzkiemu zdrowiu czy życiu.
Choroba ta wywoływana jest przez wirusa DNA do dziś nie sklasyfikowanego, gdyż posia da on cechy charakterystyczne dla wirusów z rodziny Iridoviridae i z rodziny Poxviridae. Ponadto jest on niezwykle odporny na wysoką temperaturę i proce sy gnilne, a także wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie. W mrożonym mięsie może przerwać nawet przez pół roku, a 1% roztwór formaliny może go zabić dopiero po 6 dniach.
Podobnie jak w przypadku klasycznego pomoru świń, do zakażenia może dojść przede wszystkim poprzez bezpośredni kontakt z zarażonymi lub chorymi zwierzętami wprowadzonymi do stada. Można również zainfekować zwierzęta skarmiając zanieczyszczoną wirusem paszą czy wodą.
Charakterystycznymi dla afrykańskiego pomoru świń objawami są: brak apetytu, kaszel, zapalenie spojówek, pienisty wyciek z nosa, biegunka, wymioty, a czasem nawet drgawki. Mogą również występować potknięcia, ronienia, sinica skóry uszów i boków ciała, a także liczne, ale drobne wybroczyny.
Okres inkubacji w tym przypadku wynosi 5-9 dni. Zazwyczaj ma ostry przebieg, a znacznie rzadziej jest to postać przewlekła trwająca nawet 15 miesięcy, przy czym śmiertelność wynosi 30-40%. Jest również postać nadostra afrykańskiego pomoru świń, która odznacza się nagłymi padnięciami świń jeszcze w czasie okresu inkubacji wirusa.
Podobnie jak klasycznego pomoru świń tak i afrykańskiej odmiany tej choroby się nie leczy ze względu na szybkie rozprzestrzenianie się tej choroby oraz brak skutecznego leczenia.
W przypadku wykrycia choroby ubijane zostaje całe stado, a jeśli zajdzie podejrzenie o wystąpienie afrykańskiego pomoru świń to należy to niezwłocznie zgłosić do inspekcji weterynaryjnej. Aktualnie Polska posiada status kraju wolnego od pomoru.