Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Wieża miksera WR
2013-04-05 -
BECKER 12-rzędowy
2011-08-25 -
Seler AGROSAD
2020-09-24 -
Przetrząsacz SIP SPIDER 1100|10
2020-01-22 -
Nawóz Actipol EDTA Zn-15
2014-01-07
Polska strona nie wykryła podwyższonego stężenia dioksyn w mięsie
Wszystkie badania jednoznacznie wykluczyły możliwość posiadania skażonego mięsa. Niemniej jednak pojawiają się pytania o przyczynę braku embarga na niemieckie mięso.
Jeżeli chodzi o nałożenie zakazu na importowane z Niemiec mięso, to Inspekcja Weterynaryjna podkreśla, że nie było takiej potrzeby, gdyż każdy transport towaru z tamtego rejonu był pod stałą kontrolą.
Według wstępnych informacji, sprawdzono ponad 70 wolumenów dostarczonych z czterech landów. Jako, że 100 procent badanych próbek mięs nie wykazało podwyższonego stężenia dioksyn, zaostrzenia kontrolne zostaną stopniowo likwidowane.
Wielu jednak nie zwraca uwagi na przeprowadzone inspekcje oraz badania i zadaje proste pytanie: dlaczego Ministerstwo Rolnictwa nie poprosiło rząd o zamknięcie granic dla transportu niemieckiej wieprzowiny?
No cóż, inspekcja weterynaryjna cały czas kontrolowała sytuację poprzez specjalny system, który bardzo szybko przekazałby informację o zwiększonym zagrożeniu.