Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
BAUER stalowy wóz asenizacyjny
2020-04-03 -
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
Usługi koszenia
2014-07-26 -
Agregat prądotwórczy Barracuda 5500 3 fazowy
2012-02-15
Polska strona nie wykryła podwyższonego stężenia dioksyn w mięsie
Wszystkie badania jednoznacznie wykluczyły możliwość posiadania skażonego mięsa. Niemniej jednak pojawiają się pytania o przyczynę braku embarga na niemieckie mięso.
Jeżeli chodzi o nałożenie zakazu na importowane z Niemiec mięso, to Inspekcja Weterynaryjna podkreśla, że nie było takiej potrzeby, gdyż każdy transport towaru z tamtego rejonu był pod stałą kontrolą.
Według wstępnych informacji, sprawdzono ponad 70 wolumenów dostarczonych z czterech landów. Jako, że 100 procent badanych próbek mięs nie wykazało podwyższonego stężenia dioksyn, zaostrzenia kontrolne zostaną stopniowo likwidowane.
Wielu jednak nie zwraca uwagi na przeprowadzone inspekcje oraz badania i zadaje proste pytanie: dlaczego Ministerstwo Rolnictwa nie poprosiło rząd o zamknięcie granic dla transportu niemieckiej wieprzowiny?
No cóż, inspekcja weterynaryjna cały czas kontrolowała sytuację poprzez specjalny system, który bardzo szybko przekazałby informację o zwiększonym zagrożeniu.