Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Polska strona nie wykryła podwyższonego stężenia dioksyn w mięsie
Wszystkie badania jednoznacznie wykluczyły możliwość posiadania skażonego mięsa. Niemniej jednak pojawiają się pytania o przyczynę braku embarga na niemieckie mięso.
Jeżeli chodzi o nałożenie zakazu na importowane z Niemiec mięso, to Inspekcja Weterynaryjna podkreśla, że nie było takiej potrzeby, gdyż każdy transport towaru z tamtego rejonu był pod stałą kontrolą.
Według wstępnych informacji, sprawdzono ponad 70 wolumenów dostarczonych z czterech landów. Jako, że 100 procent badanych próbek mięs nie wykazało podwyższonego stężenia dioksyn, zaostrzenia kontrolne zostaną stopniowo likwidowane.
Wielu jednak nie zwraca uwagi na przeprowadzone inspekcje oraz badania i zadaje proste pytanie: dlaczego Ministerstwo Rolnictwa nie poprosiło rząd o zamknięcie granic dla transportu niemieckiej wieprzowiny?
No cóż, inspekcja weterynaryjna cały czas kontrolowała sytuację poprzez specjalny system, który bardzo szybko przekazałby informację o zwiększonym zagrożeniu.