Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
POMPA ELEKTRYCZNA 2,4/12,5 12 V
2016-05-02 -
Ładowacz czołowy STOLL FE
2014-07-01 -
Spycharka seria 200
2012-01-05 -
Filtr siatkowy wraz z zaworem zwrotnym
2012-05-17
Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Łasinie
W dniu 21 sierpnia tego roku odbył się Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Łasinie, w województwie kujawsko-pomorskim.
Głównym organizatorem tej imprezy był Krajowy Związek Grup
Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza przy współpracy Miasta
Gminy Łasin oraz "PZZ" w Kwidzynie Spółka z o.o.
Natomiast patronat honorowy nad tym wydarzeniem objął Marek
Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Piotr Całbecki,
Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Niemniej jednak w przeddzień festiwalu odbyła się konferencja na temat "Rynku wieprzowego w Polsce. Właściwości odżywcze i kulinarne wieprzowiny”, która miała miejsce w hotelu Rad w Grudziądzu. Uczestnicy spotkania mogli dowiedzieć się o aktualnej sytuacji rynku wieprzowego, o tym jak produkować najwyższej jakości mięso, które może uzyskać certyfikat PQS oraz o właściwym żywieniu trzody chlewnej i zagrożeniach jakie niosą ze sobą zanieczyszczenia pasz i niewłaściwa higiena w hodowli tych zwierząt.
W ramach imprezy zorganizowano szereg konkursów kulinarnych,
których głównym produktem było mięso wieprzowe. W związku z
tym, można było obserwować potyczki VIP-ów przygotowujących
potrawy z grilla, konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny jaką
przyrządziły Koła Gospodyń Wiejskich z okolicznych gmin. Nie
obyło się także bez zabaw z udziałem publiczności. Można było
zatem ubijać kotleta na czas, czy też odgadywać prezentowane przez dzieci
odgłosy poszczególnych zwierząt albo pomóc w sztuczkach cyrkowych.
Z pewnością dla każdego znalazło się coś interesującego.
Ponadto istniała możliwość skorzystania z porad obecnych w Łasinie przedstawicieli instytucji oraz zapoznać się bliżej z ofertą poszczególnych firm związanych właśnie z branżą trzody chlewnej.
Jednakże nie mogło zabraknąć głównej atrakcji całej imprezy, jaką była degustacja mięsa wieprzowego w postaci różnorodnych potraw oraz pieczonego w całości prosiaka, który niewątpliwie wzbudził największe zainteresowanie pośród konsumentów.
Oczywiście całość festiwalu uświetniły liczne występy zespołów takich jak Dzieciaki, Dwa na Raz, Pozytywnie czy kabaretu Czwarta Fala oraz Klauna Koko. Tym razem gwiazdą wieczoru była Formacja Nieżywych Schabuff, która jak nic wpisała się w tematykę festiwalu.
Impreza była finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.