W okresie ośmiu miesięcy 2023 r. do Polski zaimportowano w sumie 614 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, czyli mniej o 13% niż przed rokiem.
Przedmiotem importu było przede wszystkim mięso wieprzowe, którego przywieziono 438 tys. ton, a więc o 15% mniej niż przed rokiem.
Dostawcami mięsa wieprzowego do Polski były kraje Unii Europejskiej, m.in.: Dania z 105 tys. ton, Belgia z 97 tys. ton, Niemcy z 89 tys. ton, Hiszpania z 55 tys. ton i Niderlandy z 50 tys. ton.
Import żywca wieprzowego do Polski w okresie styczeń-sierpień 2023 r. był większy o 6% niż przed rokiem i wyniósł 4,7 mln szt., w tym 4,2 mln szt. stanowiły prosięta i warchlaki, szczególnie z Danii - 4,1 mln szt. i 97% sprowadzanego wolumenu, a niewielkie ilości – z Łotwy - 65 tys. szt., Niemiec - 16 tys. szt., Węgier - 13 tys. szt. i Niderlandów - 12 tys. szt.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
Gospodarz.pl