| Autor: redakcja1

Copa-Cogeca o prywatnym przechowywaniu wieprzowiny

W związku z rosyjskim embargiem Copa-Cogeca powitała jako krok we właściwym kierunku inicjatywę Komisji Europejskiej polegającą na uruchomieniu programu dla mięsa wieprzowego, by usunąć towary z rynku do momentu poprawy sytuacji Copa-Cogeca uznała za krok we właściwym kierunku przyjętą 24 lutego 2015 r. przez państwa członkowskie inicjatywę Komisji w zakresie uruchomienia tymczasowego prywatnego przechowywania dla wieprzowiny. Powinna ona wpłynąć na poprawę trudnej sytuacji rynkowej.

Copa-Cogeca o prywatnym przechowywaniu wieprzowiny

Prywatne przechowywanie wieprzowiny

Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen podkreślił: - Sektor został poważnie dotknięty przez rosyjskie embargo nałożone na wieprzowinę z UE. Padł on ofiarą nieuzasadnionych i nieproporcjonalnych ograniczeń sanitarnych i fitosanitarnych już w lutym 2014 r. Do tej pory nie podjęto żadnych działań na rzecz wsparcia sektora. Ceny spadły do krytycznie niskiego poziomu, przez 18 następujących po sobie tygodni nie przekroczyły unijnego progu referencyjnego. Wpływa to na marże producentów. Niektórzy z nich byli zmuszeni zarzucić działalność.

P. Tavares, przewodniczący grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca powiedział: - Dlatego też popieramy inicjatywę Komisji w zakresie usunięcia części towarów z rynku poprzez uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Decyzja ta została dzisiaj zatwierdzona przez państwa członkowskie i stanowi krok we właściwym kierunku. Żałujemy jednak, że produkty, które najbardziej ucierpiały przez rosyjskie embargo nie zostały objęte tym programem. Jestem przekonany, że rozwiązanie to wpłynie na poprawę sytuacji rynkowej do momentu znalezienia nowych rynków zbytu. Doprowadzi ono również do wzrostu cen.

Dodał: - Będziemy współpracować z Komisją w temacie wprowadzenia dodatkowych instrumentów. Jesteśmy przekonani, że można prowadzić dodatkowe działania uzupełniające dopłaty do prywatnego przechowywania, jak np. znalezienie alternatywnych zastosowań dla tłuszczu objętego aktualnie prywatnym przechowywaniem, znalezienie nowych rynków zbytu, zniesienie barier sanitarnych i fitosanitarnych oraz promocja. Pozwoli to na utrzymanie rentowności sektora wieprzowiny w przyszłości, gdyż zgodnie z prognozami nastąpi długofalowy wzrost popytu na świecie.



Tagi:
źródło: