Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Pierwsze zmiany we władzach Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP nastąpiły 26 sierpnia 2022 roku. Po ustąpieniu Zbigniewa Nowaka z funkcji przewodniczącego Rady Krajowej SRW RP, kierowanie tym gremium powierzono Dariuszowi Niebieszczańskiemu. Do składu Rady dołączyła Urszula Miazga, działająca między innymi w Kole Młodych Stowarzyszenia.
- Widząc ogromny zapał i chęć wprowadzania zmian, a przy tym realizowania ambitnych projektów, które mogą pomóc w niełatwych czasach członkom Stowarzyszenia, ale także całej branży mięsnej, zdecydowałem się przyjąć propozycję Rady – mówi prof. Andrzej Pisula i dodaje, że wielu naukowców z SGGW zadeklarowało chęć współpracy ze Stowarzyszeniem.
– Plany mamy ambitne i długofalowe, co nie oznacza, że nie będziemy rozwiązywać bieżących problemów naszych członków – podkreśla Łukasz Wielgat.
- Bez wątpienia chcemy jeszcze bardziej otworzyć się na nowych członków, ale także wsłuchać się w głos obecnych przedstawicieli branży, organizując spotkania w różnych regionach kraju – dodaje Urszula Miazga. - Na rok 2023 przewidujemy przeprowadzenie szeregu działań wzmacniających markę krajowych przetworów mięsnych. Ma temu pomóc rejestracja nowych regionalnych produktów w unijnych systemach jakości.
- Chcemy poznać aktualne problemy naszych członków i branży mięsnej, znaleźć odpowiedzi na wiele pytań już do kierowanych i na co dzień pomagać członkom Stowarzyszenia – mówi Tomasz Parzybut. – Mając na uwadze branżę mięsną i jej rozwój będziemy kontynuować dotychczasowe i tworzyć nowe projekty promocji, a także wsparcia w postaci szkoleń, warsztatów i badań.