Warto podkreślić, iż Polagra Food 2013 obfitowała w liczne wydarzenia, pobudzające zmysły kulinarne. Były to liczne pokazy kulinarne z Kulinarnym Pucharem Polski na czele. Coś wyjątkowego znalazło się także dla miłośników kawy i herbaty. Podczas Targów można było nie tylko popatrzeć na zmagania baristów w inauguracyjnej rundzie eliminacji Mistrzostw Polski Barista 2014, ale także dowiedzieć się o właściwościach herbaty oraz poznać alternatywne sposoby zaparzania kawy. Do tego wszystkiego jak co roku doszły także liczne degustacje wędlin, nabiału, mięsa, słodyczy, soków, pieczywa i innych wyśmienitych produktów, cechujących się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem.


(kliknij, aby powiększyć)
W tym roku na Polagra Food prym wiodły dwa nurty. Jednym z nich była żywność ekologiczna. Z kolei drugi stanowiło XIX Forum Rzeźników i Wędliniarzy. Z tego powodu na Targach można było w sposób szczególny zgłębić swoją wiedzę dotyczącą wędlin oraz mięsa, a także poznać systemy jakości, dzięki którym żywność jest zdrowa, bezpieczna o wysokim standardzie. Ponadto była to również okazja do zapoznania się z wymogami jakie należy spełnić by produkcja żywności mogła nosić miano ekologicznej.
Należy przy tym także podkreślić, iż organizatorzy Targów postarali się o zapewnienie zwiedzającym bogatego programu konferencji i seminariów, wśród nich wyróżnić można m.in: „Oliwa z oliwek i wino: wiedza starożytnej Grecji staje się trendem nowoczesności” czy też „Nowe rynki – nowe możliwości”. Nie zabrakło oczywiście konferencji i paneli eksperckich zorganizowanych przez Agencje Rynku rolnego, w trakcie których poruszano zagadnienia związane z potencjałem eksportowym branży polskiej żywności.
Czytaj dalej na następnej stronie...