Organizatorem konferencji na temat: „Produkcja wołowiny kulinarnej szansą dla Pomorza” jest pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.
Spotkanie skierowane jest do producentów mięsa wołowego, w szczególności hodowców bydła mięsnego i ich krzyżówek oraz hodowców produkujących wołowinę na bazie stad mlecznych, a także wszystkich zainteresowanych.
Poniżej szczegółowy program konferencji:
10:00-10:10 Otwarcie konferencji - Aleksander Mach - Dyrektor PODR w Gdańsku
10:10-10:35 Aktualne tendencje w dystrybucji i sprzedaży mięsa w kraju i na świecie - Aleksander Mach - Dyrektor PODR w Gdańsku
10:35-11:20 Aktualna sytuacja na rynku bydła mięsnego w Polsce - Paweł Dakowski - Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
11:20-11:30 Jaka jest perspektywa dla polskiej wołowiny w najbliższych 20-stu latach - Stanisław Skrzypek - Prezes Agraimpex Sp. z o.o.
11:30-12:15 Choroby zakaźne najczęściej występujące w stadach bydła, profilaktyka, wykrywanie i leczenie - Roman Jędryczko - Weterynaryjne Laboratorium Diagnostyczne w Gietrzwałdzie
12:15-12:30 Oferta Banku BGŻ szyta na miarę potrzeb klientów - Joanna Janiak Wyroślak - Ekspert ds. Agro w Banku BGŻ
12:30-13:05 Przerwa na kawę
13:05-13:35 Instrumenty wsparcia rynku mięsa wołowego wysokiej jakości - Leszek Golasiński - Z-ca Dyrektora OT Agencji Rynku Rolnego
13:35-14:15 Dobre pastwisko podstawą opłacalności produkcji żywca wołowego - Jerzy Trościanko - DSV Polska