Konferencja drobiarska. "Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań"

W dniach 6-7 kwietnia 2016 roku odbyła się Konferencja i Uroczysta Gala inaugurująca Rok 25-lecia istnienia Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej pt. "Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań".

Konferencja drobiarska.



Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań

W ramach obchodów jubileuszu zaplanowano cykl spotkań, podczas których podsumowane zostaną najważniejsze fakty i wydarzenia dotyczące branży drobiarskiej.

- Dzisiaj zaczynamy pierwszym wydarzeniem, dużym akcentem, tj. konferencja inaugurująca obchody skierowana do pierwszego etapu łańcucha produkcji drobiarskiej do hodowców, producentów drobiu przede wszystkim, ale także do wszystkich organizacji, do członków Krajowej Rady Drobiarstwa - wyjaśnia Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Jak wynika z danych GUS, w 2015 roku Polska odnotowała zwiększenie się produkcji o 10 proc. w odniesieniu do 2014 r., osiągając rekordowy wynik w tym zakresie na poziomie 2 159 tys. ton (w zakładach o zatrudnieniu powyżej 50 osób i więcej). W tym okresie na zagraniczne rynki trafiło blisko 909 tys. ton drobiu (mięso i przetwory), a więc 42 proc. tej produkcji. Rozwój branży drobiarskiej jest ściśle powiązany z działalnością KRD-IG, której członkowie posiadają 70% udziału w rynku krajowym oraz o 90% udziału w eksporcie.

- W roku jubileuszowym odbędą się trzy konferencje, obejmujące swoją tematyką pełen cykl produkcji drobiarskiej „od pola do stołu”, korespondując jednocześnie z aktualnymi porami roku „od wiosny do jesieni". Podczas wydarzeń przeanalizowane zostaną kluczowe aspekty łańcucha dostaw od momentu rozpoczęcia hodowli, aż po sprzedaż gotowych produktów, a eksperci wskażą kierunki rozwoju i nakreślą przyszłość sektora – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
 


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: