Do uszkodzeń owoców doszło również w drugiej połowie maja, w wyniku lokalne występujących opadów gradu. Przebieg warunków pogodowych w następnych miesiącach okresu wegetacyjnego był zróżnicowany. W wielu rejonach kraju notowano deficyt opadów deszczu, skutkujący drobnieniem owoców i spadkiem jakości plonu handlowego. Wysokie temperatury powietrza w sierpniu i we wrześniu, rejestrowane także w nocy, prowadziły do gorszego wybarwiania owoców i obniżenia ich walorów smakowych. Październikowa pogoda sprzyjała prowadzonym w tym czasie zbiorom owoców.
Produkcja owoców z drzew w 2024 r. została oszacowana na 3,7 mln t, tj. mniej o 14,4% niż w roku poprzednim. Zbiory z sadów jabłoniowych wyniosły prawie 3,4 mln t i były niższe o 13,1% w porównaniu z 2023 r. Produkcję gruszek w sadach oceniono na 74,2 tys. t, a więc mniej o 6,1% niż przed rokiem, natomiast zbiory śliwek były niższe o 25,1% i wyniosły 95,2 tys. t. Produkcję wiśni oszacowano na 110,2 tys. t, czyli mniej o 34,6% niż rok wcześniej, zaś zbiory czereśni zmalały o 25,8% do 51,0 tys. t. Łączną produkcję brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich oceniono na 14,1 tys. t, czyli o 27,9% mniej niż przed rokiem. Zbiory pozostałych owoców z drzew zmniejszyły się o 17,7% do 2,3 tys. t.