Jak wynika z danych WAPA, zapasy jabłek w krajowych przechowalniach i chłodniach na początku lutego 2014 roku wynosiły 878 tys. t i były o 7,1% większe niż w analogicznym okresie rok wcześniej - informują analitycy BGŻ.
Natomiast w odniesieniu do 1 stycznia 2014 r. zmalały o 19%. w związku z tym, dynamika ich uwalniania w pierwszym miesiącu 2014 roku, podobnie zresztą jak w ostatnim kwartale 2013 roku, była mniejsza niż w sezonie poprzednim dwa sezony wcześniej. Z przedstawionych danych Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek wynika, że w styczniu 2014 roku w Polsce uwolniono 208 tys. ton jabłek, a więc mniej o 4,8% niż w styczniu 2013 roku oraz o 6,5% niż przed dwoma laty.
W przypadku pozostałych krajów, w odniesieniu do miesiąca poprzedniego zmiany przebiegały łagodniej, a relacje stanu zapasów wobec roku poprzedniego nie zmieniły się istotnie. Przeciętnie w omawianych przez WAPA, trzynastu krajach Unii Europejskiej, zapasy jabłek na początku lutego były o 18,8% większe niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
lubelskie.pl