Głównymi dostawcami produktów ogrodnictwa w omawianym czasie na rynek brytyski były Niemcy, Francja oraz Hiszpania. Jednakże importowane z Hiszpanii produkty ogrodnictwa są średnio zdecydowanie droższe niż te sprowadzane z Niemiec czy Francji, gdzie przeciętna cena importowa liczona razem dla wszystkich owoców i warzyw wyniosła przed rokiem 0,68 euro, a w przypadku hiszpańskich produktów około 0,86 euro.
Ze wspomnianej sumy importu z Hiszpanii w wysokości 1,246 mln ton około 573 tys. ton stanowił import owoców o wartości 607 mln euro, a pozostała ilość 672 tys. ton to zakupy warzyw za sumę 619 mln euro.
W przypadku warzyw Anglicy najchętniej sprowadzali z Hiszpanii pomidory – 138,7 tys. ton, sałaty – niecałe 107 tys. ton, kapusty – 103,5 tys. ton oraz cebulę – 75,6 tys. ton.
W przypadku owoców w imporcie dominowały hiszpańskie cytrusy – 293,6 tys. ton, melony – 60 tys. ton, nektarynki – 36 tys. ton oraz winogrona i arbuzy.