Z informacji Banku BGŻ, na podstawie WAPA wynika, że zapasy jabłek w Unii Europejskiej na początku listopada 2013 roku wzrosły wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.
Zapasy jabłek w analizowanym miesiącu oscylowały na poziomie o 3,4% wyższym niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
Wpośród wszystkich państw członkowskich, w największym stopniu wzrosły one we Francji, bo aż o 47% do poziomu 691 tys. ton.
W omawianym okresie odwrotną tendencję odnotowano w Niemczech, gdzie w pierwszych dniach listopada bieżącego roku rezerwa tych owoców spadła o ponad 19% w relacji rocznej do 340 tys. ton.
W Polsce natomiast stan zapasów jabłek wyniósł w jedenastym miesiącu 1,475 mln ton, co oznaczało, że był o 1,2% wyższy wobec listopada 2012 roku.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto:
sxc.hu