Zapasy jabłek w UE
Najwięcej w marcu jabłek przechowywano we włoskich magazynach – 934,0 tys. ton oraz w polskich – 799,0 tys. ton. Ponadto ponad 381,0 tys. ton to zapasy francuskie, 242,60 tys. ton niemieckie i ponad 163,0 tys. ton hiszpańskie.
Wśród przechowywanych odmian dominował Golden Delicious – 936,0 tys. ton, Idared niecałe 235,5 tys. ton oraz ponad 186,0 tys. ton odmiany Jonagold i po około 120,0 tys. ton Red Delicious i Gali.
Zapasy gruszek
Marcowy stan zapasów gruszek wyniósł odpowiednio 409,8 tys. ton wobec 458,8 tys. ton w marcu 2016 roku. W przechowalniach najwięcej gruszek znajdowało się na początku marca w Holandii – 133,3 tys. ton, niecałe 112,0 tys. ton w Belgii oraz 88,5 tys. ton we Włoszech.
Prym wiodła Konferencja z wynikiem ponad 293,0 tys. ton oraz Abate Fetel – ponad 56,6 tys. ton.