W sezonie 2016/2017 po bardzo niekorzystnym sezonie przewidywany jest 22% wzrost produkcji cytryn w krajach unijnych. Łącznie w sezonie 2015/2016 zbiory wyniosły jedynie 1,27 mln ton, a na ten sezon prognozuje się 1,55 mln ton.
Rynek cytryn w UE
Zdecydowanie wpływ na poprawę sytuacji mają większe zbiory w Hiszpanii, czołowego unijnego producenta tych cytrusów. Spodziewana produkcja to w tym kraju 955 tys. ton. Poza Hiszpanią cytryny produkowane są w zasadzie we Włoszech – 500 tys. ton w aktualnym sezonie.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, corocznie największe ilości cytryn Unia Europejska przywozi z Argentyny – 200 tys. ton, a całkowity kontyngent sprowadzanych cytryn potrafi osiągnąć nawet 500 tys. ton. Pozostałe ilości tych cytrusów przywożone są z Turcji, Południowej Afryki i Brazylii. Na sezon 2016/2017 prognozuje się import na poziomie 400 tys. ton.
Wolumen eksportu natomiast jest sporo niższy i kształtuje się na poziomie 90 tys. ton, przy czym podobnie jak w przypadku powyżej omawianych owoców cytrusowych największym importerem jest Szwajcaria oraz Białoruś i Norwegia.
Poziom unijnej konsumpcji w sezonie 2016/2017 będzie minimalnie większy wobec poprzedniego sezonu – 1,55 mln ton, a średnie spożycie przypadające na 1 obywatela to 2,7 kg.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl/MP