W sezonie 2014/2015 globalna produkcja orzechów włoskich to 1,75 mln ton w stosunku do 1,6 mln ton w sezonie poprzednim – informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja orzechów wÅ‚oskich
NajwiÄ™cej orzechów wÅ‚oskich zebrane zostaÅ‚o w Chinach – 900 tys. ton i w USA – 512,5 tys. ton oraz w krajach unijnych -105 tys. ton. LiczÄ…cym siÄ™ na Å›wiecie producentem jest również Ukraina z zeszÅ‚osezonowym wynikiem 85 tys. ton czy Chile z 65 tys. ton.
Globalny poziom konsumpcji to sezonie 2014/2015 wyniósÅ‚ 1,69 mln ton w odniesieniu do 1,57 mln ton w sezonie 2013/2014. NajwiÄ™ksze iloÅ›ci orzechów wÅ‚oskich konsumujÄ… ChiÅ„czycy – 958 tys. ton, nastÄ™pnie obywatele Unii Europejskiej – 255 tys. ton, Amerykanie – 170 tys. ton oraz Turcy – 86 tys. ton.
Åšwiatowy poziom eksportu w sezonie 2014/2015 to 497 tys. ton, a importu 473,7 tys. ton. NajwiÄ™ksze iloÅ›ci orzechów wysyÅ‚ajÄ… Stany Zjednoczone – 320 tys. ton a sprowadzajÄ… kraje unijne – 170 tys. ton. Poza tym po 60 tys. ton orzechów wÅ‚oskich wysyÅ‚a Ukraina i Chile, a liczÄ…cym siÄ™ importerem sÄ… Chiny z zakupami w granicy 75 tys. ton oraz Turcy - 50 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: USDA World Market and Trade foto:
Gospodarz.pl/AN