W sezonie 2014/2015 globalna produkcja orzechów włoskich to 1,75 mln ton w stosunku do 1,6 mln ton w sezonie poprzednim – informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja orzechów włoskich
Najwięcej orzechów włoskich zebrane zostało w Chinach – 900 tys. ton i w USA – 512,5 tys. ton oraz w krajach unijnych -105 tys. ton. Liczącym się na świecie producentem jest również Ukraina z zeszłosezonowym wynikiem 85 tys. ton czy Chile z 65 tys. ton.
Globalny poziom konsumpcji to sezonie 2014/2015 wyniósł 1,69 mln ton w odniesieniu do 1,57 mln ton w sezonie 2013/2014. Największe ilości orzechów włoskich konsumują Chińczycy – 958 tys. ton, następnie obywatele Unii Europejskiej – 255 tys. ton, Amerykanie – 170 tys. ton oraz Turcy – 86 tys. ton.
Światowy poziom eksportu w sezonie 2014/2015 to 497 tys. ton, a importu 473,7 tys. ton. Największe ilości orzechów wysyłają Stany Zjednoczone – 320 tys. ton a sprowadzają kraje unijne – 170 tys. ton. Poza tym po 60 tys. ton orzechów włoskich wysyła Ukraina i Chile, a liczącym się importerem są Chiny z zakupami w granicy 75 tys. ton oraz Turcy - 50 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: USDA World Market and Trade foto:
Gospodarz.pl/AN