Rynek cytryn w sezonie 2016/2017
Wyższa tegosezonowa produkcja to przede wszystkim wynik korzystnych zbiorów w krajach Unii Europejskiej. Największym, globalnym producentem nadal pozostaje Meksyk z wielkością szacowana na 2,4 mln ton, a na drugim miejscu znalazły się kraje unijne z wynikiem 1,55 mln ton.
Światowy poziom spożycia to 5,08 mln ton, a wielkość cytryn prognozowana do przetwórstwa to 2,04 mln ton. Według FAMMU/FAPA, największym globalnym konsumentem są oczywiście kraje Wspólnotowe z wynikiem 1,55 mln ton, a przetwórcą cytryn Argentyna - 1 mln ton.
W tym sezonie poziom handlu zagranicznego to w przypadku światowego wywozu 1,82 mln ton, a dla importu odpowiednio 1,69 mln ton. Najwięcej cytryn wyśle Meksyk – 0,63 mln ton, a sprowadzą Stany Zjednoczone – 0,64 mln ton.