Obszar upraw brzoskwiń i nektarynek w Grecji w sezonie 2012/2013 szacuje się na 42,6 tysięcy hektarów, z których prawdopodobnie zebranych zostanie blisko 675 tysięcy ton tych owoców. Ten wyniki stanowi więc 5% wzrost w w porównaniu do zeszłego sezonu.
Głównym importerem greckich brzoskwiń i nektarynek są Rosja, Rumunia, a także Ukraina. Natomiast Grecja sprowadza te owoce z Hiszpanii oraz z Włoch.
Brzoskwinie i nektarynki:
-
produkcja - 675 tysięcy ton
-
import - 4 tysiące ton
-
eksport – 102,7 tysiąca ton
-
krajowe spożycie – 186,3 tysiąca ton
-
przetwórstwo – 370 tysięcy ton
W omawianym czasie o blisko 50% zwiększyła się produkcja moreli do 73,5 tysiąca ton, przy czym w tym wypadku przede wszystkim owoce to są kierowane do Niemiec i Rumunii. Z kolei najwięcej sprowadza się ich z Turcji.
Morele:
-
produkcja – 73,5 tysiąca ton
-
import - 650
-
eksport – 13,5 tysiąca ton
-
krajowe spożycie – 20,2 tysiąca ton
-
przetwórstwo – 40,4 tysiąca ton
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu