| Autor: redakcja1

Prognoza zbiorów brzoskwiń i nektarynek w sezonie 2014/2015

W sezonie 2014/2015 zbiory brzoskwiń i nektarynek będą lepsze w stosunku do poprzedniego sezonu, głównie ze względu na sprzyjające warunki pogodowe. Owoce te uprawiane są aktualnie na powierzchni około 222,08 tys. ha, a więc minimalnie mniejszej niż w poprzednim sezonie wynoszącej 222,35 tys. ha - podaje FAMMU/FAPA.

Prognoza zbiorów brzoskwiń i nektarynek w sezonie 2014/2015

Zbiory brzoskwiń i nektarynek

W sezonie 2014/2015 zbiory oszacowano na 3,99 mln ton, czyli to o ponad 10,6% więcej w odniesieniu do 3,61 mln ton zebranych w sezonie 2013/2014. Głównymi unijnymi wytwórcami są tradycyjnie Włosi, Hiszpanie, Grecy oraz Francuzi. Nieznaczna produkcja notowana jest również na Węgrzech, w Portugalii czy Bułgarii. Włochy to czołowy unijny producent i zarazem konsument brzoskwiń i nektarynek, Hiszpania jest ich największym eksporterem, a Grecja - przetwórcą.
 
Włochy to główny unijny producent i drugi na świecie – po Chinach. W analizowanym czasie zbiory brzoskwiń oceniono na 606,5 tys. ton, nektarynek na 821,1 tys. ton oraz brzoskwiń przemysłowych na 77,4 tys. ton. W sezonie 2014/2015 spożycie brzoskwiń i nektarynek zwiększy się o 4% do wielkości 2,87 mln ton. Najwięcej tych owoców w postaci świeżej konsumuje się we Włoszech i Hiszpanii.

Eksport brzoskwiń i nektarynek

Państwa unijne są netto eksporterem tych owoców, przy czym w sezonie 2014/2015 import prognozowany jest na około 30 tys. ton, a najwięcej na unijny rynek zostanie sprowadzonych owoców z Chile, RPA i Maroka.
 
W odniesieniu do wysyłki do państw trzecich, w obecnym sezonie przekroczy on 350 tys. ton. Jak wynika ze wstępnych szacunków, najwięcej owoców prawdopodobnie trafiło jak co roku do Rosji, przy czym ocena nastąpiła jeszcze przed wprowadzeniem przez Rosjan embargo na unijne owoce. Wstępnie zakładano wielkość wywozu w tym kierunku na około 165 tys. ton.
 
Poza Rosją, każdego roku spore ilości unijnych brzoskwiń i nektarynek trafiają do Szwajcarii i na Ukrainę - po około 30 tys. ton oraz do Brazylii – 28 tys. ton czy Norwegii – 10 tys. ton. Najwięcej jednak kraje unijne eksportują te owoce pomiędzy sobą, a liderem na wewnętrznym rynku - Hiszpanią, której tegoroczną wielkość wysyłki do pozostałych państw unijnych ocenia się na 758,5 tys. ton, a więc 60% lokalnych zbiorów kierowane jest na eksport.
 
Drugim co do wielkości dostawcą do innych państw członkowskich są Włochy z prognozowaną wielkością 370 tys. ton w 2014 roku. Najwięcej omawianych importują Niemcy w ilości 300 tys. ton.


Tagi:
źródło: