| Autor: redakcja1

Zbiory pomarańczy na świecie oscylują w granicy 45 mln ton. Brazylia czołowym producentem

Według szacunków USDA, w sezonie 2015/2016 światowa produkcja pomarańczy wyniosła 45,76 mln ton, a więc to o 7% mniej w porównaniu do poprzedniego sezonu. Gorsze zbiory w skali globu były odzwierciedleniem zdecydowanie mniejszej produkcji w Brazylii oraz Stanach Zjednoczonych.

Zbiory pomarańczy na świecie oscylują w granicy 45 mln ton. Brazylia czołowym producentem

Rynek pomarańczy na świecie

Największy udział w światowej produkcji pomarańczy ma Brazylia - 34% w sezonie 2015/2016. W omawianym okresie została ona oceniona na 14,3 mln ton z 20 mln ton w sezonie poprzednim, a zatem to o 15% mniej niż sezon wcześniej.
 
Druga pozycję w globalnej produkcji pomarańczy zajmują Chiny z ponad 14% udziałem. W minionym sezonie chińska produkcja tych owoców wzrosła do 7 mln ton. Na trzecim miejscu znalazły się kraje unijne, które jako całe ugrupowanie zdaniem USDA zebrało w sezonie 2015/2016 6,05 mln ton pomarańczy, czyli o 100 tys. ton więcej niż sezon wcześniej.
 
Całkowite spożycie tych cytrusów to w tym czasie 28,2 mln ton wobec 28,4 mln ton wcześniej. Największe ilości pomarańczy konsumują Chińczycy – 6,5 mln ton oraz obywatele unijni – 5,3 mln ton. Sporo tych cytrusów spożywa się również w Brazylii.
 
Według USDA, w sezonie 2015/2016 światowy eksport pomarańczy wyniósł 4,3 mln ton, tj. o 250 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. W strukturze globalnego wywozu pomarańczy deserowych największy udział przypada Egiptowi - 30% i 1,3 mln ton. Sporo owoców wysyłają także Amerykanie i Turcy.
 
Jak wynika z danych FAMMU/FAPA, w strukturze światowego importu pomarańczy świeżych największe udziały ma Unia Europejska - 23%, Rosja - 13%, Arabia Saudyjska - 10%, Hongkong - 6%, przy czym w omawianym okresie Unia Europejska sprowadziła 900 tys. ton pomarańczy, a Arabia Saudyjska – 500 tys. ton.


Tagi:
źródło: