Produkcja truskawek prowadzona jest głownie w mniejszych gospodarstwach rodzinnych, gospodarujących na plantacjach o powierzchni od 1 do 10 ha.
Uprawa truskawek w Polsce charakteryzuje się wyraźną rejonizacją. Największe obszary uprawy są zlokalizowane na terenie województwa mazowieckiego - w 2022 r. – 51% ogólnokrajowej powierzchni uprawy truskawek. Do rejonów z dużym areałem uprawy tych owoców należy województwo lubelskie z 13% udziałem, łódzkie z 7,5% udziałem oraz świętokrzyskie z 7% udziałem.
W Polsce w 2022 r. truskawki uprawiane były przede wszystkim w środkowo-wschodniej części kraju. Ponad połowa 15,9 tys. ha areału truskawek znajdowała się w województwie mazowieckim, na którego terenie zbierano również ponad połowę 98,2 tys. ton - 53% krajowej produkcji tych owoców. Spore ilości truskawek produkowane były też w województwach lubelskim 33 tys. ton i 18% udziału w zbiorach, łódzkim 13,1 tys. ton i 7% oraz świętokrzyskim 8,7 tys. ton i 5%. Łącznie cztery wyżej wymienione województwa odpowiadały za 79% arełu uprawy truskawek w Polsce oraz za blisko 83% zbiorów tego owocu w naszym kraju.
W latach 2014–2022 krajowe zbiory truskawek, w zależności od urodzaju, wahały się od 146 tys. ton do 205 tys. ton. W 2022 r. zbiory truskawek wyniosły 185 tys. ton, a ich udział w krajowych zbiorach owoców jagodowych wyniósł 31%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu