| Autor: redakcja1

Mniejsze zbiory kiwi we Włoszech w sezonie 2016/2017

Jak informuje CSO, w sezonie 2016/2017 szacunkowa wielkość produkcji tych owoców we Włoszech to 450,5 tys. ton, a więc to o 19% mniej wobec sezonu 2015/2016 – 554,8 tys. ton. W sumie obszar upraw w bieżącym sezonie to 24,4 tys. ha.

Mniejsze zbiory kiwi we Włoszech w sezonie 2016/2017
73% z krajowej produkcji kiwi kierowane jest na eksport, 20% pozostaje na rodzimym rynku do konsumpcji, a pozostałe 7% trafia corocznie do przetwórstwa. W całym 2015 roku całkowity wolumen eksportu włoskich kiwi wyniósł 335,7 tys. ton, a w pierwszej połowie 2016 - 284,5 tys. ton.
 
Największym importerem tych owoców pozostają inne kraje członkowskie, w tym głównie Niemcy – w okresie od stycznia do końca czerwca 2016 sprowadzili niecałe 51 tys. ton, Hiszpanie – 36,78 tys. ton oraz Francuzi i Holendrzy – odpowiednio po 21,5 tys. ton i 20 tys. ton. Poza krajami unijnymi spore ilości włoskich owoców przywożą również Amerykanie – w pierwszej połowie 2016 było to 22 tys. ton.
 
W przypadku zakupu owoców kiwi do Włoch – najwięcej ich sprowadzane jest z Chile i Nowej Zelandii – a w sumie w całym 2015 roku była to ilość 45,3 tys. ton.


Tagi:
źródło: