Polska, po Niemczech i Francji, zaliczana jest do grona czołowych producentów rzepaku w UE–27.
Od 2007 r. krajowe zbiory rzepaku przekraczają 2 mln ton, z wyjątkiem lat 2011–2012, kiedy zmniejszyły się do 1,9 mln ton. Zmiany w wielkości zbiorów rzepaku wynikają z dużej wrażliwości upraw na niesprzyjające warunki atmosferyczne, podatności na wymarzanie, a także nietolerancji na niedobory opadów wiosną, co wpływa na obniżkę plonów rzepaku.
Według oceny GUS w 2022 r. areał uprawy rzepaku i rzepiku zwiększył się o 8% w porównaniu z poprzednim rokiem i ukształtował się w granicy 1,1 mln ha.
Zbiory rzepaku i rzepiku w 2022 r. rzeczoznawcy GUS ocenili na 3,6 mln ton, tj. o około 13% więcej od ubiegłorocznych.
Pomimo zwiększonej podaży rzepaku ze zbiorów jego skup na początku sezonu 2022/2023 był dużo mniejszy niż przed rokiem. W okresie lipiec–grudzień 2022 r. do podmiotów skupujących zostało dostarczone w sumie 0,9 mln ton rzepaku, tj. o 20% mniej niż w analogicznym okresie 2021 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP