| Autor: mikolaj

Wzrost globalnej produkcji śrut w sezonie 2013/2014

Jak wynika z listopadowego raportu FAO światowa produkcja śrut w sezonie 2013/14 będzie o 5% wyższa niż w poprzednim i wyniesie ok. 126 mln t (w ekwiwalencie białka). Uwzględniając zapasy początkowe, globalna podaż śrut może osiągnąć rekordowo wysoki poziom 144 mln t wobec 137 mln t w sezonie poprzednim.

Wzrost globalnej produkcji śrut w sezonie 2013/2014
Światowe zużycie śrut w sezonie 2013/14 również powinno się zwiększyć (o 3% r/r). FAO przewiduje, że może ono osiągnąć bardzo wysoki poziom 122,5 mln t (w ekwiwalencie białka). W największym stopniu wzrośnie konsumpcja śruty sojowej, a w dalszej kolejności rzepakowej i słonecznikowej.

Prognozy większego zużycia śrut FAO opiera na założeniach większego popytu zgłaszanego przez sektor żywca w niektórych krajach - czemu będzie sprzyjać przyspieszenie wzrostu gospodarczego - oraz niższych cen śrut.

W krajach rozwijających się, tempo wzrostu zużycia śrut w sezonie 2013/14 będzie prawdopodobnie wolniejsze niż w ostatnich 5 latach. W Chinach i pozostałych krajach azjatyckich FAO oczekuje przyrostu konsumpcji na poziomie 3-4%. W krajach rozwiniętych, po spadku odnotowanym w poprzednim sezonie, FAO spodziewa się odbudowy popytu na śruty.

W przeciwieństwie do poprzedniego sezonu, gdy światowa produkcja śrut była większa zaledwie o 0,6% od zużycia, w rezultacie czego globalny bilans tych surowców był bardzo napięty, w sezonie 2013/14 produkcja śrut będzie przewyższać konsumpcję o 3,4 mln t (3%). Będzie to sprzyjać odbudowie zapasów. FAO przewiduje, że wzrosną one o 15-16% (2,7 mln t) r/r.

Jak wskazują analitycy Banku BGŻ w 321 numerze Agro Tygodnia jeśli te prognozy okażą się być bliskie prawdy, wskaźnik zapasy do zużycia dla globalnego rynku śrut będzie najwyższy od 3 lat (w krajach należących do czołówki największych eksporterów od 6 lat). Oznacza to, że w bieżącym sezonie światowy bilans śrut powinien być mniej napięty i wg FAO są fundamentalne podstawy do niższych cen.


Tagi:
źródło: