Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
W sezonie 2014/15 ceny śruty rzepakowej były mniejsze niż w sezonie 2013/2014 – zauważa Bank BGŻ BNP Paribas.
Średnia cena zbytu tego surowca w zakładach tłuszczowych, wyliczona jako przeciętna arytmetyczna na podstawie cen miesięcznych w okresie lipiec 2014-czerwiec 2015 wyniosła 840 zł/t netto (wg danych MRiRW). Natomiast w sezonie 2013/2014 cena śruty kształtowała się w granicy 960 zł/t.
W kierunku zniżki cen oleistych i produktów ich przerobu w minionym sezonie oddziaływały m.in. rekordowo wysoka globalna podaż nasion oleistych, w tym soi i odbudowa zapasów. W odniesieniu do śrut presję na ceny dodatkowo wywierała duża dostępność zbóż paszowych w skali światowej.