W związku z tym, polskie firmy olejarskie wyprodukowały: 900 tys. ton oleju rzepakowego, 1,1 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej oraz 80 tys. ton makuchu rzepakowego.
W przypadku śruty rzepakowej, tak jak we wcześniejszych latach, blisko połowa surowca wyprodukowanego w Polsce trafiła na eksport. Jak wynika z danych opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2013 r. poza polskie granice wysłano 603,6 tys. t śruty rzepakowej, czyli o 30 tys. t więcej niż w 2012 roku – zwyżka o 5,2%. Niemniej jednak, z uwagi na wzrost cen śruty wartość eksportu zwiększyła się w większym stopniu, bo o 13,9% do 150,6 mln euro.
Najwięcej śruty rzepakowej sprzedano do Hiszpanii i Niemiec. Udział tych krajów w polskim eksporcie w 2013 r. wyniósł odpowiednio 20% i 19%. Znaczne ilości tego surowca trafiły również do Danii, Irlandii oraz Niderlandów. Łącznie do tych omawianych krajów trafiło blisko 75% wolumenu polskiej śruty rzepakowej.
Natomiast w przypadku importu śruty rzepakowej do Polski, jego skala jest niewielka w zestawieniu z wolumenem eksportu. W 2013 r. przywóz tego surowca wyniósł 60,8 tys. t w stosunku do 23 tys. t w 2012 roku. Najwięcej tego surowca w minionym roku sprowadzono z Niemiec, Ukrainy oraz Białorusi. W polskim imporcie pod kątem wielkości kontyngentu udział tych państw wyniósł odpowiednio 57%, 19% i 11%.