W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy bieżącego roku poza polskie granice wywieziono o 200% więcej rzepaku - 183 tys. ton, 154 tys. ton oleju rzepakowego – wzrost o 300%, 228 tys. ton śruty rzepakowej – spadek o 12% oraz 69 tys. ton margaryn – 8% zniżka.
W tym czasie Polska zaimportowała 1,726 mln ton śrut oleistych – spadek o 16%, 289 tys. ton olejów roślinnych – obniżka o 5%, 213 tys. ton nasion oleistych - o 43% mniej, w tym 123 tys. ton rzepaku – 58% zniżka oraz 53 tys. ton margaryn - 19% spadek.
Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych od początku roku rosną, ale wolniej niż rok wcześniej. Szybciej drożeją margaryny niż oleje roślinne. W sierpniu 2013 roku za margaryny można było otrzymać o 0,9% więcej niż w grudniu minionego roku, a oleje roślinne odnotowały o 0,5% zwyżkę. W tym okresie cena masła wzrosła o 5,6%, a ceny słoniny oraz smalcu zmniejszyły się o 2,7%.
Jak wskazują ekspertki IERiGŻ przeciętny poziom cen tłuszczów roślinnych w omawianym przedziale czasowym był o 1,1% większy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Tłuszcze roślinne podrożały w mniejszym stopniu niż tłuszcze zwierzęce, których zwyżka wyniosła 1,3% w ujęciu rocznym, a także mniej niż cała żywność łącznie z napojami bezalkoholowymi, gdzie wzrost jej cen wyniósł 2,1%.